Πώς θα λειτουργεί
Άλλη μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα “χτίζει” το προφίλ των ιδιωτών και επιχειρήσεων ανάλογα με τα χρέη τους σχεδιάζει να δημιουργήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία”, η βασική ιδέα προβλέπει μια Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης (Credit Bureau) η οποία θα συνθέτει το προφίλ κάθε ιδιώτη και κάθε επιχείρησης λαμβάνοντας υπόψη τη συμπεριφοράς τους σε ό, τι αφορά τις αποπληρωμές των χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο, τις τράπεζες κλπ.
Ο έλεγχος
Με βάση τα στοιχεία αυτά θα ελέγχεται η πιστοληπτική ικανότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων θα βαθμολογείται και θα είναι στη διάθεση τραπεζών, ΔΕΚΟ και άλλων ιδιωτικών εταιριών που πρόκειται να συνδιαλλαγούν μαζί τους. Ο σχεδιασμός προβλέπει μεταξύ άλλων:
– Τη δημιουργία της Τράπεζας Στοιχείων Οφειλετών που θα ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες. Η Τράπεζα Στοιχείων Οφειλετών ουσιαστικά θα λειτουργεί ως ένας κρατικός “Τειρεσίας” που θα συλλέγει όλα τα οικονομικά στοιχεία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων και με βάση αυτά θα διαμορφώνει ένα “σκορ” το οποίο θα αποτελεί και το πιστοληπτικό προφίλ κάθε πολίτη , ώστε αυτό να λαμβάνεται υπόψη με αδιάβλητο τρόπο για τις συναλλαγές ,τη δανειοδότηση του και για να μειώνεται ο κίνδυνος κακοπληρωτών.
– Τη δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα ενοποιεί όλους τους μηχανισμούς που υπάρχουν σήμερα και αφορούν σε ρυθμίσεις χρεών προς Εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία (π.χ πάγια ρύθμιση ) ρυθμίσεις για τα “κόκκινα “ δάνεια (Νόμος Κατσέλη , Πτωχευτικός Κώδικας) αλλά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Η ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα παρέχει μέσω της διασύνδεσης που θα έχει με όλες τις υπηρεσίες, βάση δεδομένων από την οποία θα προκύπτει το οικονομικό προφίλ των οφειλετών και θα βοηθά στον διαχωρισμό των χρεών επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε βιώσιμα και μη.
Με τη λειτουργία του φορέα, όταν ένα φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση θα απευθύνεται σε τράπεζα ή σε κάποια επιχείρηση για δάνειο ή συνεργασία θα σκανάρεται το σύνολο της πιστοληπτικής συμπεριφοράς , αλλά και των οφειλών του προς όλους τους φορείς , ώστε ο εμπλεκόμενος , τράπεζα ή επιχείρηση να κρίνει εάν θα προχωρήσει στη χορήγηση πίστωσης με βάση τη συμπεριφορά του ενδιαφερόμενου και όχι με βάση τα εισοδήματα, όπως γίνονταν μέχρι σήμερα , αναλαμβάνοντας έτσι και το σχετικό ρίσκο.
Υπενθυμίζεται ότι το μοναδικό “εργαλείο “ που υπάρχει είναι η “Τειρεσίας A.E” στην οποία θα καταγράφονται μόνο καταγγελθείσες οφειλές προσημειώσεις και υποθήκες.